Hypotheekregels 2024
Patrick van Laarhoven
09/25/2024
2 min
0

De Woningmarkt in 2024: Kabinetsplannen en Verwachtingen voor de Toekomst

09/25/2024
2 min
0

De woningmarkt in Nederland blijft in 2024 een heet hangijzer. Hoewel er in het verleden al diverse pogingen zijn gedaan om de woningcrisis te bestrijden, presenteerde het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 vernieuwde plannen om meer beweging in de markt te krijgen. Hier zijn enkele van de belangrijkste maatregelen en verwachtingen voor de woningmarkt in 2024.

1. Nieuwe Woningbouwplannen

Het kabinet heeft aangekondigd dat het doel is om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen, waarbij de nadruk ligt op betaalbare huur- en koopwoningen. Van deze nieuwe woningen moet twee derde betaalbaar zijn voor huishoudens met een laag of middeninkomen. Hiermee wil het kabinet starters en mensen met lagere inkomens meer kans geven op de woningmarkt. Daarnaast zullen er 290.000 extra woningen voor ouderen worden gebouwd, om te zorgen voor passende woonruimte voor deze groep.

De bouw van deze woningen moet sneller en efficiënter verlopen dan voorheen. Dit wil het kabinet bereiken door gebruik te maken van industriële bouwmethoden, waarbij woningen sneller en goedkoper kunnen worden opgeleverd. Tegelijkertijd worden onnodige regelgeving en bureaucratie zoveel mogelijk geschrapt, zodat bouwprojecten minder vertraging oplopen.


2. Ondersteuning voor Starters en Laag- en Middeninkomens

Naast de bouw van betaalbare woningen, wordt de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar €435.000. Dit maakt het voor meer mensen mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten, waardoor zij profiteren van lagere rentetarieven en een lager risico op restschuld.

Het kabinet streeft er ook naar de maandelijkse woonlasten voor huurders te verlagen. Dit gebeurt onder andere door een verhoging van de huurtoeslag en door het aanbieden van subsidies voor verduurzaming en energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie.


3. Veranderingen voor Beleggers

Om de markt toegankelijker te maken voor starters en mensen die zelf in een woning willen wonen, is de overdrachtsbelasting voor beleggers in de afgelopen jaren verhoogd. Deze belasting wordt echter vanaf 2026 verlaagd van 10,4% naar 8%, wat investeringen in huurwoningen aantrekkelijker maakt.

Hiermee wil het kabinet meer private investeerders aantrekken om te investeren in de huurmarkt, zonder de koopmarkt voor starters verder onder druk te zetten.


4. Duurzaamheid en Innovatie

Naast kwantiteit zet het kabinet ook in op de kwaliteit van de nieuwe woningen. Er is een stevige focus op duurzaamheid, waarbij de nieuwbouwwoningen niet alleen energiezuinig moeten zijn, maar ook voorbereid moeten zijn op toekomstige klimaatveranderingen. Denk hierbij aan klimaatbestendige wijken, groene infrastructuur en het gebruik van circulaire bouwmaterialen.

Ook worden er innovatieve woonvormen gestimuleerd, zoals coöperatief wonen en het delen van woningen binnen familieverbanden. Dit soort wooninitiatieven kunnen helpen om de druk op de woningmarkt te verlichten en bieden flexibiliteit voor mensen met verschillende woonwensen.


5. De Verwachting voor de Woningmarkt in 2024

De woningmarkt in 2024 blijft onvoorspelbaar. Aan de ene kant kunnen hogere lonen en een stijgende NHG-grens zorgen voor meer koopkracht bij huizenkopers. Aan de andere kant blijft het aanbod van woningen beperkt, wat de prijzen hoog houdt. De verwachting is dat de hypotheekrente in 2024 nog iets zal dalen, wat enige verlichting kan bieden voor potentiële kopers

Drunen   Waalwijk   Vught    Den Bosch   Vlijmen

Reacties